top of page
  • Foto van schrijverBudgetFix

5 tips tegen telefoon-verslaving


5 tips tegen telefoon-verslaving

Er is een verslaving wanneer hetgeen waar je aan verslaafd bent je leven begint te beheersen. Een klassieke omschrijving van een alcoholist is iemand die de ochtend begint met een glas wodka in plaats van een verse kop koffie. Echter met de huidige technologische revolutie, kunnen verslavingen ook op andere terreinen de kop opsteken; bijvoorbeeld een telefoon!

Als je jezelf betrapt op het checken van je telefoon direct nadat je wakker wordt, dan zou je verslaafd kunnen zijn. Wij hebben 5 tips om je telefoonverslaving de baas te kunnen zijn.

#1. Eerste 30 minuten van je dag Pak je, nadat je je wekker uit hebt gezet, je telefoon om je Facebook of Snapchat te bekijken? Dan is dit een serieus probleem. De eerste 30 minuten nadat je wakker wordt, moet je besteden aan een goede start van je (drukke) dag. Dit betekent dat je uit bed moet komen, douchen, ontbijt maken en even tijd moet nemen om je ontbijt op te eten. Begin je dag fris en positief, want goed begin is het halve werk!

#2. Maak "no-phone" tijden Het klopt dat een telefoon in deze tijd bijna onmisbaar is. We houden contact met onze vrienden, onze mail komt erop binnen en we houden het leven van andere bij op Social Media. Echter als je je constant focust op je telefoon, kun je het werk wat je moet doen minder productief uitvoeren door gebrek aan concentratie. Daarom is het belangrijk om "no-phone" tijden in te lassen tijden je dag. Creëer minimaal 2 uur van je dag waarin je niet op je telefoon kijkt of ermee bezig bent. Zet je telefoon op stil of "vliegtuigstand". Hierdoor kun je je concentreren op je werk of je vrije dag samen met vrienden of familie.

Telefoon verslaving

#3. Zet je telefoon soms uit

Het klinkt inderdaad raar, maar zet je telefoon soms eens uit. Dit geeft je rust in je hoofd. Omdat je weet dat de telefoon uit staat en je dus ook geen berichten of telefoon kan krijgen. Doe dit vooral als je gaat auto rijden! Vaak hoor je het excuus "Maar ik gebruik mijn telefoon als navigatie". Maar hoe deden we dat dan vroeger? Vaak hebben we navigatie in de auto of een TomTom. Wil je je telefoon toch nog als navigatie gebruikt? Koop een telefoonhouder voor in de auto, stel de navigatie voor dat je vertrekt in en blijf er verder van af.

#4. Nachtrust Vaak heb je een drukke dag gehad en ben je eindelijk blij dat je in bed ligt. Dat vindt je lichaam ook. Een bed is er om te slapen en niet om nog eens op je telefoon te kijken. Vaak liggen mensen nog in bed en pakken ze hun telefoon erbij. Doe dit niet. Hierdoor blijf je maar op je telefoon zitten en wordt het maar later en later. Je slaapt minder (want de wekker gaat al om 06.00 uur) en je wordt minder uitgerust wakker. Ga je naar bed, ga dan ook slapen!

#5. Koop een wekker

Heel erg veel mensen gebruiken hun telefoon ook als wekker. Zorg dat je een wekker koopt en die gebruikt. Hierdoor kun je je telefoon in een andere kamer lagen liggen of in ieder geval verder weg van het bed. Dit zorgt ervoor dat je minder geprikkeld wordt om naar je telefoon te grijpen voordat je gaat slapen en in de ochtend als je opstaat.

Hulp of advies nodig? Wij staan voor u klaar. Neem gerust contact met ons op. Wij zijn op werkdagen telefonisch en per mail bereikbaar tussen 09.00 en 20.00 uur.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page