top of page
  • Foto van schrijverBudgetFix

10 leuke Tech-weetjes


Hierbij 10 leuke Tech-weetjes voor om je grijze massa een beetje te triggeren en te laten lachen, in deze quarantaine tijd...

#1. Naam Apple

Wist je dat het computerbedrijf Apple op een grappige manier aan de naam Apple is gekomen? Tijdens een vergadering over de naam zei de directeur dat iedereen het er binnen 1 uur eens moest worden over een goede naam, anders zou hij het bedrijf naar de appel noemen die hij op dat moment in zijn hand had zou noemen. Drie keer raden of ze het binnen een uur eens waren.

#2. Eerste computer

Wist je dat 1945 de eerste computer werd gebouwd die met verschillende programma’s kon werken, de ENIAC. Het ding was zo groot als twee klaslokalen en het werd gebruikt door het Amerikaanse leger.

#3. Eerste muis Wist je dat de computermuis is bedacht door Douglas Engelbaert? Hij bedacht de muis in 1964 om windows beter te laten werken. In het programma windows kun je met zo’n muis makkelijker meerdere schermpjes tegelijk openen. Engelbaert noemde het “kleine houten kastje met twee wielen” dat hij had uitgevonden een muis omdat er een staartje aan zat, het snoer (tegenwoordig zijn er ook muizen zonder staartje, maar die worden toch gewoon muis genoemd).

#4. Naam Google Wist je dat de naam google bedacht is door iemand die erg van cijfers hield? Een van de oprichters van de zoekmachine google vond het woord googol prachtig, dat is zo’n soort cijfer als milljoen en biljoen, maar dan groter: googol betekent een 1 met honderd nullen erachter.

#5. Vuil in je toetsenbord Wist je dat er gemiddeld per maand 2 gram vuil in je toetsenbord blijft zitten? Als je al die grammen van iedereen bij elkaar optelt, zit er in heel Nederland per jaar ongeveer 60 ton stof en vuil in de toetsenborden.

Lees in onze eerdere blog hoe je je laptop schoon houdt in deze quarantaine tijd.

#6. Microsoft liep voor op Apple Apple was niet het eerste bedrijf dat met smartphones geassocieerd werd. In 2000, zo'n zeven jaar voordat de eerste iPhone verscheen, was Windows al op PDA's en smartphones verkrijgbaar in de vorm van Windows Mobile.

#7. Verloren bestanden Wist je dat mensen veel meer informatie op hun computer kwijtraken door hun eigen fouten dan door virussen en computercrashes? Ongeveer 15% van de verloren geraakte informatie komt door computerfouten, de andere 85% is eigen schuld. Zijn je bestanden kwijt en wil wil je weten of deze terug te halen zijn? Neem gerust contact met ons op.

#8. Draadloze toetsenborden Bij een draadloos toetsenbord worden de gegevens draadloos naar jouw computer verzonden. Die gegevens kunnen dan ook onderschept worden. Om die reden wordt de informatie steeds versleuteld. Overigens heeft dat hackers tot creativiteit aangezet. Zo zijn er programma’s beschikbaar die het geluid van de verschillende toetsen analyseren. Op die manier kunnen ze, louter op basis van de subtiele geluidsverschillen, bijna feilloos de getikte tekst achterhalen. Acoustic CryptAnalysis, noemt men het.

#9. Verhoging op de F en J-toets Heb je al eens grondig naar jouw toetsenbord gekeken? Dan heb je misschien een kleine verhoging op de F- en de J-toets opgemerkt. Die verhoging is er voor mensen die blind willen typen. Zo kunnen ze zonder te kijken weten waar ze hun vingers moeten plaatsen. Extra handig, toch?

#10. Eerste mail Wist je dat dat eerste mailtje verstuurd werd tussen twee computers die naast elkaar stonden. Gewoon om uit te proberen of het netwerk werkte. En weet je wat de boodschap was in die mail? QWERTYUIOP – gewoon, de eerste regel met letters van het toetsenbord (je keek he hahah...)

Hulp of advies nodig? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn op werkdagen telefonisch en per mail bereikbaar tussen 09.00 en 20.00 uur.

bottom of page