top of page
  • Foto van schrijverBudgetFix

Is FaceID wel veilig?


iPhone X FaceID

Sinds gisteren is de eerste Apple iPhone X verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Een van de bijzondere functies van dit nieuwe vlaggenschip van Apple is dat het toestel niet meer de traditionele home knop meer heeft. De iPhone X kun je nu ontgrendelen met een gezichtsscanner, namelijk de FaceID. In deze blog vertellen we in het kort wat FaceID is, hoe het werkt en of het wel een veilig systeem is.

Je kijkt naar je telefoon en hij is direct ontgrendeld. Ideaal systeem dachten ze bij Apple. Je hoeft geen knopjes meer te drukken, geen code in de voeren en geen patronen meer te tekenen om je telefoon te ontgrendelen. Door middel van een gezichtherkeningscamera aan de voorkant van de iPhone X, wordt je gezicht gescand en wordt je toestel ontgrendeld als het gezicht overeenkomt met het gezicht welke je vooraf hebt ingesteld als je FaceID.

Nu vragen we ons af of deze scan ook werkt als het donker is, als je een bril op hebt of als je je niet geschoren hebt. Het mooie van dit systeem is dat het ook werkt in het donker en als je een accessoire draagt, zoals een bril of een muts. Echter als je als man je snor laat staan, herkent de FaceID je niet meer.

Omzeilen De slotvraag is of dit mooie systeem ook te omzeilen is? Kun je je toestel of het toestel van een ander ook ontgrendelen zonder het oorspronkelijk ingesteld gezicht? Na onderzoek is gebleken dat het FaceID systeem best veilig is, op 1 onderdeel na. Als je de iPhone X van een ander wilt ontgrendelen met en foto van diegene dan is dit niet mogelijk. Ook is het niet mogelijk om de iPhone X te ontgrendelen met een gezicht van de eigenaar waarbij de eigenaar zijn ogen dicht heeft (als diegene slaapt). Wel kan de iPhone X ontgeldend worden door een eeneiige tweeling die de iPhone X van zijn broer of zus wilt ontgrendelen. Het gezicht van een eeneiige tweeling herkent FaceID wel als het gezicht van de oorspronkelijke eigenaar. Dus dit is nog een lek dat Apple op een of andere manier zal moeten dichten.

Hulp of advies nodig? Wij staan voor u klaar. Neem gerust contact met ons op. Wij zijn op werkdagen telefonisch en per mail bereikbaar tussen 09.00 en 20.00 uur.

25 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page