top of page
  • Foto van schrijverBudgetFix

Wat te doen bij waterschade?


Stel je voor je gaat naar de wc en voor dat je het weet, glijdt je telefoon uit je handen en valt in de wc. Of je bent bezig op je laptop met een kopje koffie ernaast, je grijpt net mis en je kop koffie valt over het toestelbord. De eerste gedachte is natuurlijk: oei, dat is niet goed, wat moet ik nu doen? In deze blog geven wij enkele tips wat te doen bij waterschade.

#1. Vermijd de situatie De eerste tip is natuurlijk het vermijden. De spreekwoordelijke gezegde luidt: "voorkomen is beter dan genezen". Ga je iets doen waarbij er sprake is van vocht, probeer dan je telefoon of je laptop niet te gebruiken en andersom.

#2 Eerste stap

Is het toch te laat om te voorkomen, dan moeten we gaan genezen. De eerste stap is om je apparaat zo snel mogelijk uit te zetten en proberen zoveel mogelijk vocht te verwijderen met een droge doek of keukenpapier. Is er vocht gekomen op het toetsenbord van je laptop, leg dan een droge doek op een tafel en draai je laptop op zijn kop en leg deze met het toetsenbord op de droge doek of keukenpapier. Het helpt ook om je apparaat op een droge doek of keukenpapier te leggen en het geheel naast een warmtebron te zetten, zoals een kachel. Probeer hierbij te vermijden dat het apparaat te dichtbij de warmtebron ligt, aangezien 'te' warm ook niet goed is.

#3. Zet je apparaat niet aan

Het eerste wat mensen doen bij waterschade is kijken of het toestel nog functioneert en zetten deze aan. Dit is eigenlijk het slechtste om te doen. Dit aangezien in bijna elk elektrisch apparaat een accu zit of andere vorm van stroom door het apparaat loopt. Aangezien elektriciteit en water elkaars vijanden zijn, adviseren wij dan ook om het apparaat dat in aanraking is gekomen met vocht, niet aan te zetten. Het is heel verleidelijk om toch even je telefoon of laptop aan te zetten om te kijken of die werkt, maar het advies is echt om dit niet te doen.

#4. Waterschadebehandeling

Is je apparaat in aanraking gekomen met een vorm van vocht (water, thee, koffie), breng je toestel dan naar een bedrijf die bij het toestel een waterschadebehandeling kan uitvoeren. Hierbij wordt het toestel geheel uit elkaar gehaald om de zichtbare vochtrestanten in het toestel te verwijden. Vervolgens worden alle lossen onderdelen door middel van een chemische behandeling ontdaan van alle corrosie en interne vochtrestanten. Door middel van deze waterschadebehandeling is de kans groter dat je apparaat alsnog te redden is en later geen gevolgschade heeft van de waterschade. Zo een waterschadebehandeling kost meestal niet zo erg veel en is het echt waard om je apparaat toch te redden. Wacht hier dus niet al te lang mee. Hoe langer je hiermee wacht, des te kleiner de kans is dat je toestel te redden is. Dit aangezien er na de waterschade corrosie gaat vormen binnen je toestel, als gevolg van de reactie tussen elektriciteit in je apparaat en water.

Kortom: eerst voorkomen, dan genezen. Is het kwaad al geschiedt, maak je apparaat dan zo snel mogelijk droog en probeer hem niet aan te zetten. Laat je toestel schoonmaken door middel van een waterschadehandeling en vergroot de kans dat je toestel weer leeft. Bij BudgetFix kun je altijd terecht voor een waterschadebehandeling aan je apparaat.

Hulp of advies nodig? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn op werkdagen telefonisch en per mail bereikbaar tussen 09.00 en 20.00 uur.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page