top of page
  • Foto van schrijverBudgetFix

3 tips | Hoe maak je een back-up


We hebben het allemaal wel eens meegemaakt dat je computer crasht. Dat is al een ramp, maar "zijn de bestanden nog te redden"? Die vraag krijgen wij vaak. Of de bestanden te redden zijn, is altijd maar afwachten. Maar het is altijd beter om vooraf (vaak) een back-up te maken van je bestanden. In deze blog geven wij 3 tips.

#1. Offline back up

Een back-up is een reservekopie van je bestanden. De back-up kun je op 3 manieren maken, namelijk offline, online of in de cloud. De offline back-up maak je door middel van je bestanden te kopiëren naar een externe harde schijf of een usb-stick. Koop een goede externe harde schijf of een grote usb-stick en maak daarop een nieuwe map aan met bijvoorbeeld de datum van de back-up en kopieer al je bestanden naar de betreffende back-up map. Bij Windows en Apple zijn er programma's waarmee de back-up automatisch voor je kan worden gedaan.

Windows: als je de externe harde schijf of de usb-stick in de computer stopt, krijg je verschillende opties over wat je wilt doen met het station. Een van de opties is om het station te gebruiken voor een back-up. Hierbij wordt een back-up gemaakt van al je bestanden; maar niet de programma's.

Apple: als je de externe harde schijf of de usb-stick in de computer stopt, kun je door middel van de Time Machine applicatie een back-up laten maken van heel je computer; dus ook van alle programma's (een van de voordelen van Apple).

Tip: Naast een offline back-up te maken op een externe harde schijf of een usb-stick, kun je ook een NAS-server opzetten, waar alle bestanden worden geback-upt. Voor de Apple gebruikers is er de optie van een Time Capsule die elk uur een back-up maakt.

#2. Online back-up

Je kunt er ook voor kiezen om een automatische online back-up te laten maken. Meestal zijn deze online back-up diensten betaald, maar het werkt wel erg goed. Vaak wordt er elke 24 uur een back-up gemaakt van al je bestanden. Een van de voorbeelden van goed een online back-up dienst is KPN Back-up online. Wil je niet betalen voor een online back-up, dan kun je ook altijd gebruik maken van een gratis Dropbox account om je bestanden in te bewaren. Het voordeel hiervan is dat je vanaf elke computer bij de bestanden kunt komen.

#3. Cloud

Tot slot kun je een back-up maken in een cloud-dienst. De meest voorkomende cloud-diensten zijn One Drive, Google Drive en iCloud Drive. Meestal kun je de eerste 10GB gratis gebruiken voor het back-uppen van je bestanden. Wil je meer opslag? Dan moet je vaak ruimte bijkopen.

Hulp of advies nodig? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn op werkdagen telefonisch en per mail bereikbaar tussen 09.00 en 20.00 uur.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page