top of page
  • Foto van schrijverBudgetFix

BKR-registratie bij telefoonabonnement


Vanaf vandaag gelden er nieuwe regels voor telefoons op afbetaling als je een abonnement afsluit. Voor telefoons die duurder zijn dan €250 en die je via je abonnement aanschaft, moeten verkopers een zogeheten inkomenstoets doen en krijg je automatisch een BKR-registratie. Dit heeft dus ook gevolgen voor een iPhone op afbetaling bij een nieuw abonnement.

Telefoonkrediet boven €250 is lening

Een iPhone met abonnement wordt vanaf 1 mei 2017 gezien als een koop op afbetaling, in feite een lening. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor de aankoop van bijvoorbeeld een nieuwe auto die je later afbetaalt. Verkopers moeten duidelijkheid geven over het rentepercentage en moeten ook waarschuwen dat consumenten een lening aangaan, bijvoorbeeld met de bekende slogan: ‘Geld lenen kost geld’. Deze regels moeten voorkomen dat consumenten zich op onverantwoorde wijze in de schulden steken.

Gratis toestellen bieden providers inmiddels niet meer aan, maar vaak brengen ze een extra maandbedrag in rekening voor het toestel, bovenop de maandelijkse abonnementskosten. Door nieuwe regels, die al in april 2016 werden aangekondigd, zullen ook die bijkomende kosten als koop op afbetaling worden gezien, als het totale bedrag van het toestel boven de €250 ligt.

Inkomenstoets bij nieuwe iPhone op afbetaling

De nieuwe regels betekenen dat verkopers verplicht zijn om een inkomenstoets te doen bij het afsluiten van een nieuw abonnement. Daarmee wordt bepaald of je wel in staat bent om het abonnement te betalen. Bij die inkomenstoets moet de volgende gegevens invullen:

  • Netto maandinkomen

  • Woonlasten per maand

  • Gezinssamenstelling

  • Overige leningen (via BKR-toets)

Op basis van een ingewikkelde rekensom wordt vervolgens berekend of je de maandelijkse kosten voor je abonnement (en de iPhone op afbetaling) kan betalen. Lukt dat niet, dan heb je pech en kun zul je moeten kijken naar een goedkoper toestel, of een andere oplossing moeten zoeken (zie opties verderop in dit artikel).

BKR-registratie bij iPhone op afbetaling

Omdat een iPhone op afbetaling boven de €250 voortaan gezien wordt als lening, gelden hiervoor dezelfde regels als voor het afsluiten van een lening of hypotheek. Dit betekent dat je automatisch wordt geregistreerd bij het BKR, Bureau Krediet Registratie. Daarmee kunnen banken en kredietverstrekkers controleren of je al eerder geld hebt geleend of betalingsproblemen had. Kredietverstrekkers zijn verplicht om dat aan het BKR door te geven, al moet je wel zelf toestemming geven. Door de verplichte registratie waar providers zich aan moeten houden ben je in de praktijk eigenlijk wel verplicht om die toestemming te geven.

Elke lening wordt bij het BKR geregistreerd, ook als je netjes elke maand je leningen betaalt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor meubels die je pas over een jaar hoeft te betalen of een creditcard met gespreide betaling. Het bedrag dat je maandelijks met een creditcard mag besteden wordt bij het BKR geregistreerd als lening. Hierdoor staan ruim 9 miljoen mensen met een zogeheten ‘positieve’ registratie bij het BKR geregistreerd.

Minder hypotheek door iPhone op afbetaling

De BKR-registratie voor je iPhone op afbetaling heeft wel tot gevolg dat je minder kunt lenen, bijvoorbeeld voor een hypotheek. Hoeveel minder is afhankelijk van het totale aankoopbedrag van de iPhone. Hieronder zie je hoeveel hypotheek je minder kunt krijgen door een telefoonkrediet:

Daar komt bij dat elke op afbetaling gekochte iPhone in hetzelfde gezin meetelt. Heeft je partner, zoon of dochter ook een iPhone op afbetaling, dan kan dit bedrag nog fors oplopen. Dit geldt voor de totale looptijd van je abonnement, in de meeste gevallen één of twee jaar.

Loop je bij het aanvragen van een hypotheek vast vanwege je telefoonkrediet, dan zou je ervoor kunnen kiezen om je telefoonkrediet in één keer af te betalen (met een beetje geluk mag dat boetevrij). Er gaan daarna een paar werkdagen overheen voordat je BKR-registratie is opgeheven. Wil je niet tijdens de hypotheekaanvraag in de stress zitten, dan kun je dat beter vroegtijdig regelen.

Telefoonkrediet: wat zijn de alternatieven?

Als je de inkomenstoets en BKR-registratie wilt voorkomen, heb je een aantal mogelijke opties.

1. Het toestel geheel afbetalen bij het afsluiten van het abonnement

2. Sim-only abonnement nemen met je oude telefoon

3. Telefoon los aanschaffen en een sim-only abonnement nemen

4. Tweede hands telefoon aanschaffen

Bron: iCulture

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page