top of page
  • Foto van schrijverBudgetFix

Apple moet bij garantie een nieuwe iPad leveren, geen refurbished


De kantonrechter van Amsterdam heeft Apple bevolen om een volledig nieuwe iPad Air 2 te leveren aan een klant die wegens een defect van haar tablet recht had op een vervangend apparaat. Apple probeerde haar een zogenoemd remanufactured exemplaar te leveren.

De vrouw kocht in 2015 een iPad Air 2 en nam daarbij extra garantie en Apple Care af. Na vier maanden kreeg de tablet wifi-problemen, een euvel dat Apple niet kon verhelpen. De fabrikant leverde daarop een remanufactured exemplaar, maar daar nam de vrouw geen genoegen mee.

Volgens Apple kan zo'n product gebruikte onderdelen bevatten, maar hoeft dit niet. Het bedrijf claimt dezelfde productie- en inspectieprocedures te hanteren voor remanufactured producten en deze ook alleen als vervanging te leveren en niet los via de site te verkopen. Daarmee zou er een verschil zijn met refurbished producten.

Dat Apple niet dit soort refurbished, of herstelde iPhones en iPads als vervanging mag leveren, bepaalde de rechter in juli vorig jaar al. Apple dacht met remanufactured vervangers wel aan zijn verplichtingen te hebben voldaan, omdat het volgens het bedrijf om een functioneel gelijkwaardig product ging. Herstel zou ook niet leiden tot een splinternieuw product, verweerde het bedrijf zich.

De kantonrechter ging niet met die redenatie mee, blijkt uit het vonnis: "Als eiseres een refurbished of replacement iPad had gekocht mag Apple deze vervangen met een refurbished of replacement exemplaar, maar als de consument, zoals in dit geval, een nieuwe iPad heeft gekocht, heeft zij recht op een nieuwe iPad als vervanging."

Ict-jurist Arnoud Engelfriet constateert dat de rechter kort maar krachtig 'nee' zegt tegen de praktijken van Apple: "Bij Albert Heijn krijg je ook een nieuw pak hagelslag als je pak een dag na de verkoop bedorven blijkt. Maar voor telefoons ligt dat kennelijk moeilijker, althans bij Apple." Engelfriet: "De rechter zegt: je kunt de boom in met je mooie woorden: je had al die tijd gewoon een nieuwe en werkende iPad moeten leveren, dus doe dat nu eindelijk eens gewoon. Op straffe van een dwangsom van €100 per dag dat die niet geleverd wordt."

Hulp of advies nodig? Wij staan voor u klaar. Wij zijn op werkdagen telefonisch en per bereikbaar tussen 09.00 en 20.00 uur.

Bron: Tweakers

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page