top of page
  • Foto van schrijverBudgetFix

Wie is de baas van jouw FB-foto?


We zetten met z'n allen dagelijks foto's, video's en berichten op Facebook om dit te delen met vrienden, familie en (on)bekenden. Waar je vaak niet bij stilstaat is de vraag wie nu eigenlijk de eigenaar is van de content die je op Facebook zet. Ben jij dat of heeft Facebook het auteursrecht op jouw content? In deze blog leggen we dat uit.

Auteursrecht vs. gebruiksrecht

In principe berust het auteursrecht (op foto's, video's, tekst etc.) altijd bij jou. Echter kun je je auteursrecht wel overdragen door middel van officiële stukken. Iets anders is het gebruiksrecht dat je kunt overdragen door het afgeven van een IE-licentie. Om zo'n licentie gaat het bij Facebook.

Bij Facebook teken je, bij het aanmaken van je account, de algemene voorwaarden. Dit doe je door een vinkje te zetten bij "Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden". In deze algemene voorwaarden staat onder andere wat er geregeld is over het gebruik van je content. Als er een verandering is in de algemene voorwaarden van Facebook, ontvang je hier altijd een bericht over. Dan kun je kiezen om wel of niet akkoord te gaan. Maar als je niet akkoord gaat, kun je je Facebook dus niet meer gebruikt. Dit is dus wel een beetje tegenstrijdig...

Wie is nu de baas?

Uit onderzoek blijkt uiteindelijk dat Facebook door middel van de IE-licentie claimt het recht te hebben op jouw content, dus je foto's, video's, tekst etc. Ook nadat je jouw account verwijderd hebt, blijven jouw dierbare foto's op Facebook-servers staan. Deze informatie kan Facebook dan ook delen met andere bedrijven voor advertentie-doeleinden.

Content beschermen Het is dus eigenlijk erg lastig om je content te beschermen, aangezien Facebook (en andere social media platformen) indirect de baas is over alles wat je op Facebook zet. Als je echt niet wilt dat je content verspreid of gedeeld wordt met anderen, dan kun je je content in lage resolutie op Facebook te zetten met een watermerk. Maar laten we eerlijk zijn, als je niet wilt dat je content verspreid wordt, wat doe je dan op Facebook haha?

Hulp of advies nodig? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn op werkdagen telefonisch en per mail bereikbaar tussen 09.00 en 20.00 uur.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page